Gjør bilen klar for solskinn!

“Å gjøre bilen klar for vår og sommer gjelder ikke bare dekkskift”

Vi anbefaler å følge Norges Automobil-Forbund (NAF) sine 10 tips for å gjøre bilen klar for våren:

1. Vask bilen utvendig

Salt opererer som bindemiddel og gjør at skitt fester seg til bilen. Om saltet ikke vaskes bort kan det begynne å ruste. Dette kan du unngå ved å vaske bilen nøye utvendig, spyle under og evt bruke avfettingsvæske.

 2. Vask motorrommet

Salt ender også opp inne i motorrommet og da det er strømførende er det en av årsakene til bilbranner samt en strømtyv hvis det ligger i skitten på batteriet. Du bør være varsom med bruk av høytrykkspyler i motorrommet, derfor anbefaler vi å sette en tape-bit over utluftingshullet i lokket til bremsevæsken før spyling.

3. Batteriet

Batteripolene bør rengjøres med lunkent såpevann om det finnes det irr på dem. I tillegg bør du smøre vaselin eller syrefritt fett over polskoene. Vi kan tipse om å ta en vedlikeholdslading av batteriet om du har kjørt mange småturer i vinter for å bevare batteriet så lenge som mulig.

4. Vask, rydd og luft innsiden til bilen

Noe av det viktigste er en grundig rengjøring av vinduene innvendig, hovedsakelig med tanke på trafikksikkerheten. Videre bør du ta ut gulvmattene og sjekke etter fuktighet etter snø og slaps i gulvteppet. Støvsug hele bilen og luft masse – og ikke glem bagasjerommet.

5. Gummilister og døråpninger

Bruk en silikonstift på alle bilens gummilister; dør-, panser- eller koffertlokklister. Ved å gjøre dette holder du gummilistene myke og smidige, forsinker bilens aldringsprosess og tetningene forbedres og reduserer vindsus i dørene. Ikke glem å vaske døråpninger og rundt dørene nøye og smøre alle dørlåser.

6. Se etter skader i lakken før polering

Det er viktig å sjekke bilens lakk før polering. Den kan ha fått steinsprutskader i løpet av vinteren og disse skadene bør repareres da de kan raskt utvikle seg til rust. Puss flekken så godt du kan for å fjerne mulig rustdannelse. Du kan gjerne bruke en spiss kniv og rens skadestedet for å unngå at det utvides ved bruk av pussepapir. I så fall bør du ha på et sjikt med grunning før du lakkerer med en liten pensel. Du kan kjøpe grunning og lakk hos bilforhandlere eller bilrekvisitaforretninger.

7. Plastdeler på utsiden

Støtfangere og andre plastdetaljer utvendig på bilen mister glansen og falmer. Du kan unngå dette ved å rense og polere disse delene med et spesielt middel for plast. Husk å gjøre det før du polerer bilen fordi middelet gjør at poleringsmiddelet for karosseriet ikke fester seg til plastdelene når du starter polering av bilen. Veldig lurt så du unngår å slite for å kvitte deg med de hvite flekkene på plastmaterialene etter poleringen.

8. Polering i 3 faser

  • Lakkrens; med tiden får lakken en matt og oksidert overflate. Lakkrens fjerner oksidasjon og skitt som har grodd fast i lakken.
  • Polering; gir glans og beskytter lakken
  • Ekstra lakkforsterker; legger en hinne over lakken som er hard som glass og kan også hindre og redusere steinsprutskader.

Du vil få best resultater om du bruker poleringsmaskin fordi den skaper varme som åpner porene i lakken og lar voksen kommer dypere inn i lakkens porer. NB: Hold maskinen i bevegelse hele tiden

For å bevare polishen best mulig bør du bruke bilsåpe med voks når du vasker bilen (uten for varmt vann – da varme åpner lakkens porer som fører til at polishen forsvinner).

9. Valg av sommerdekk

Gode dekk kan være en billig livsforsikring og selv om minimumskravet til dekkmønster på sommerdekk er 1,6 millimeter, anbefaler NAF minimum 3 millimeter. Men dette vil ikke si at du kan benytte piggfrie vinterdekk som sommerdekk! Dette er fordi du da får lengre bremsestrekning, dårligere sidestabilitet og tidligere vannplaning. Vinterdekk er ikke laget for våt asfalt og varmegrader!

10. Lagring av vinterhjulene

Før du lagrer vinterhjulene bør du vaske dem godt, fjerne steiner fra dekkmønsteret og sjekke dekk og felger for mønsterdybde og skader. Minimumskravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter, men NAF anbefaler minimum 4 millimeter. Oppbevar vinterhjulene mørkt, tørt og kjølig – hengende eller liggende.

Nå er du og bilen klare for vår, sommer og sol!